Cct ober 15, 1976

DEPARTMENT OF TRANSPORTATI ON
Mat eri al s Transportation Bureau

[ Docket No. OPSO- 35]
TRANSPORTATI ON OF LI QUI DS BY
Pl PELI NE

Operating Pressure for
Platform Pi ping; Interpretation

By letter dated Septenber 14, 1976,
the American PetroleumlInstitute
(API) petitioned for reconsideration
of the amendnent to 49 CFR 195. 106
publ i shed on August 12, 1976, in
Docket No. OPSO 35 (41 FR 34035).

The amendnent to ?195. 106 provides
that a design factor of 0.60 (rather
than 0.72 as now required) nust be
used in the design formula for stee
pi pelines, including risers, on
of fshore platforns and on pl atforns
in inland navigable waters. The
anmendnent becones effective August 1,
1977, and in accordance with

?195. 100, applies to pipelines
constructed, replaced, relocated, or
ot herwi se changed on that date and
t hereafter.

As a basis for the petition, AP

refers to ?195.406(a) (1) which
requires that the operating pressure
of a pipeline my not exceed the

i nternal design pressure of pipe
determ ned in accordance with

?7195. 106. APl points out that

?7195. 406 applies retroactively to al
exi sting pipelines, including those
install ed using the existing design
factor of 0.72. As a result, AP

states that ?195.406(a)(1) could be
interpreted to require a reduction in
operating pressure for pipelines not
desi gned using the new factor of

0.60. Since the rul emaking in Docket

OPSO-35 with respect to ?195.106 was
not intended to require a reduction
in operating pressures for existing
pi pelines. APl suggests that the
matter be clarified.

The Materials Transportation Bureau
has revi ewed the problemrai sed by

APl and interprets ?7195.406(a)(1) as
prohibiting a carrier from operating
a pipeline at a pressure higher than
the"internal design pressure" which
?195. 106 requires to be determ ned
during the pipeline's design phase.
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Thus, ?195.406(a)(1) only applies to

pi pelines to which ?195.106 applies
(i.e., pipelines which are
constructed, replaced, relocated, or
ot herwi se changed on and after Apri
1, 1970, the effective date of

?7195.106). Likewise, the limt on
operating pressure under

?7195.406(a) (1) as a result of the new

design factor of 0.60 in?195.106
only applies to pipelines which are
constructed, replaced, relocated, or
ot herwi se changed on and after august

1, 1977. \here ?7195.406(a)(1) is
i nappl i cabl e, one of the other

standards in ?195.406(a) would govern
t he maxi num al | owabl e operati ng
pressure.

Therefore, the petition for
reconsideration is hereby granted to
the extent that the above
interpretation clarifies the
reference to ?195.106 in
?195. 406(a) (1).

(Sec. 6, Pub. L. 89-670, 80 Stat.
937, (49 U.S.C. 1655; 18 U.S.C. 831-
835); 40 FR 43901, 49 CFR 1.53)

| ssued in Washi ngton, D.C. on

Oct ober 15, 1976.

Janmes T. Curtis, Jr.,
Director,
Mat eri al s Transportation Bureau



